neljapäev, 16. juuni 2016

"VENNAD LÕVISÜDAMED"

Autor: Astrid Lindgren


Illustreeria: Ilon Wikland



Tegelased: Karl Lõvisüda, Joonatan Lõvisüda, Sigrid Lõvisüda, Sofia, Hubert, Jossi, Grim, Fjalar, Kirsioru elanikud, Kibuvitsaoru elanikud, Mattias, Orvar, Tengil, Bianca, Veder, Kader, Paloma, Katla, Pärg, Elfriida, Karm, Tengili mehed, Dodik.



Raamat räägib kahest vennast, kellest üks peatselt peaks surema ja teisest, kes on julge, ilus ja tark. Karl, keda Joonatan kutsub Korpiks lamab päevad läbi köögis sohva peal, samal ajal kui ta vend käib koolis ja mängib väljas, õhtu aga vestleb Joonatan Korpile lugusid, Nangijaalast kuhu pärast surma minnakse. Ühel päeval süttib maja põlema ja Joonatan, kes väga oma vennast hoolib tõttab teda päästma võttab ta kukkile ja hüppab aknast välja, Joonatan sureb. Peagi sureb ka Korp ja kohtub Joonataniga Nangijaalas. Nad elavad Rüütli talus, kui peagi räägib Joonatan talle teisest orust ja et mis halb sellega lahti on. Joonatan jättab Korpi üksi Rüütli tallu, et minna ja päästa Orvar, Kibuvitsaoru juht. Korp ei talu seda üksindust ja läheb vennale järgi. Öösel peatub ta lagendikul, kus teda ründavad hundid aga Hubert päästab ta. See järel liigub ta edasi koopasse kuhu ilmuvad peagi kaks Tengili meest ja Joss, kes on Kirsioru reetur. Tengili mees leiab Korpi ja kuna Korp ütlsed talle, et elab Kibuvitsaorus oma vanaisa juures viivad nad ta sinna ja Korp tutvub Mattiasega kelle juures on ka Joonatan. Joonatan saadab Sofiale tuviga sõnumi, et reetur on Jossi. Peagi näeb Korp Tengili.

Joonatan läheb koos Korpiga Orvarit Katla koopast väljapäästma, selle käigus näeb Korp esimest korda Katlat. Neil õnnestus päästa Orvar. Peagi toimub sõda Tengili ja Kibuvitsaoru vahel. Tengil saab surma ja Joonatan ja Korp viivad Katla Karmanjakasse. Aga sarvpasun kukkub vette ja Katla ei allu enam neile. Tuleb tagaajamine, mille käigus kukkub Katla Karmi koske, kus ta võitleb Karmiga. Mõlemad lohed surevad. Korp ja Joonatan hüppavad ühele astangule ja saavad surma. Nad sattuvad Nangiliilma.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar